Řešení vztahu

Řešení vztahu

Sezení s Markétou:

Markéta u mě byla podruhé, před zhruba půl rokem jsme řešili něco ohledně sebevědomí a podpory, narážela i na to, že tu podporu od přítele necítí a spíš ji sebevědomí bere.

Tentokrát přišla, že se před pár týdny s přítelem Danem už asi podesáté rozešli a že by si přála, aby tento rozchod byl definitivní. Nějakou dobu jsme se bavili o tom, co jí ten vztah přináší. Markéta přišla na to, že jí vlastně tolik nepřináší. Ptal jsem se dál, co je pro ni v životě důležité.

Nejprve si vybrala těchto 6 hodnot v následujícím pořadí:

  1. Duševní klid
  2. Finanční zabezpečení
  3. Partner
  4. Přátelé
  5. Rodina
  6. Zdraví

Potom, co jsem jí papírky (na kterých měla napsané hodnoty) začal brát, zjistila, že zdraví se nechce vzdát jako prvního, je pro ni víc důležité, než vše ostatní, kromě duševního klidu. Finanční zabezpečení skončilo až na posledním místě.

Po delší úvaze a různém kombinování, se jí vyrýsovaly hodnoty v tomto pořadí:

  1. Duševní klid
  2. Zdraví
  3. Partner
  4. Rodina
  5. Přátelé
  6. Finanční zabezpečení

Z toho vyplývá, že když má Markéta duševní klid, tak je zdravá… můžu mít partnera, ten je pro ní rodina, rodinou jsou její přátelé a to všechno jí dodává mnohem větší bohatství než peníze.

Následně jsem požádal Markétu, aby si nakreslila symbol pro každou hodnotu a uvědomila si, co jí Dan dává, v čem ji omezuje a na co nemá vliv. Nebylo příliš velké překvapení, že jí bral vše, kromě finančního zabezpečení. Avšak, když si to uvědomila a podívala se na jasně nakreslené symboly a vedle nich znamínka + a -, tak ji návrat k Danovi opravdu jako dobrý nápad nepřipadal.

Po stanovení hodnot, a uvědomění výhod a nevýhod vztahu, jednoznačně vyplynulo, že vztah pro Markétu opravdu není prospěšný, provedl jsem ji po čáře času do budoucnosti, aby si ji mohla prožít a naplánovat.

Prosinec: Dovolená – v pořádku
Leden: Návrat z dovolené – v pořádku
Únor: Víkendy sama – uvědomění, že sama = čas na sebe, na své studium a rozvoj
Březen: Víkendy sama – podívala se na obrázek, co všechno má a proč je potřeba, aby zůstala silná
Duben: Víkendy sama, hezké počasí – možnost trávit čas s novými přáteli, realizovat se v mimopracovních aktivitách
Květen: Dlouhé večery o samotě – prostor pro nového potencionálního partnera
Červen: Radost, že vydržela půl roku bez Dana, tráví čas s novým partnerem, pro kterého byl vytvořen prostor

Na závěr: Markéta se vrátila zpátky do přítomnosti, díky prožitkům z budoucnosti věděla, že má dost sil a že opustit Dana je to správné rozhodnutí. Rozloučili jsme se a spokojeně odchází s novým nastavením a obrázkem všech svých hodnot, které ji pomůžou se probojovat samotou až k novému partnerovi.

Pokud jste v podobně nepřínosném vztahu dovolte si z něj odejít, a osvobodit se.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *